Boerenbond en KU Leuven investeren in innovatief onderzoek voor landbouwsector

© Michael De Lausnay
© Michael De Lausnay

Boerenbond investeert in een unieke 600 jaar KU Leuven leerstoel. Hiermee investeert de organisatie de komende vier jaar in innovatief duurzaam plant- en bodemonderzoek voor de landbouwsector. Het KU Leuven Plant Instituut (LPI) zal onderzoek doen naar onder meer alternatieve gewasbeschermingsmiddelen en het verhogen van de biodiversiteit. ​

Boerenbond ondersteunt het LPI door te investeren in een leerstoel. Hiermee kan het onderzoeksinstituut verder onderzoek verrichten naar een duurzame, hoogproductieve landbouw in Vlaanderen. Door te investeren in onderzoek wil Boerenbond ook de onderzoeksnoden vanuit het werkveld beter kenbaar maken.

Beide partijen hebben zes onderzoeksfocussen gedefinieerd waarrond de komende jaren zal gewerkt worden. Zo zal er onderzoek gebeuren rond gewasbescherming, water, innovaties in glastuinbouw met het oog op de energie en klimaatambities, carbon farming, biodiversiteit in en rond het landbouw- ecosysteem en agro-ecologie.

Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens: “Wij willen bijdragen tot een kennisintensieve duurzame land- en tuinbouw zodat onze land- en tuinbouwsector bovenaan de ranglijst blijft staan op vlak van duurzaamheid, klimaat en efficiëntie. Deze onderzoeken dragen bij tot het beter in beeld brengen van technische, beleidsmatige en maatschappelijke uitdagingen en mogelijkheden.”

“Deze leerstoel stelt ons niet enkel in staat om het interdisciplinaire KU Leuven plantenonderzoek - van molecule tot ecosysteem en van proefbuis tot bord - verder uit te bouwen, maar ook om in te spelen op de unieke noden én expertise van de Vlaamse landbouw en landbouwers.” Professor Filip Rolland, KU Leuven.

 


Waarom een 600 jaar KU Leuven Leerstoel?

Voor de verjaardag van de universiteit in 2025 werd de 600 jaar KU Leuven Leerstoel in het leven geroepen: een partnerschap van vier jaar in plaats van de gebruikelijke drie jaar. Bekijk alle ‘verjaardagsleerstoelen’ 

 

Over Boerenbond

In overleg met de maatschappij wil Boerenbond als landbouworganisatie bouwen aan een levenskrachtige, duurzame land- en tuinbouw. Deze duurzaamheid vertaalt zich op vier terreinen: ecologisch, economisch, sociaal en maatschappelijk. Boerenbond zet naast de belangenverdediging ook in op innovatie en onderzoek en wil daarmee de Vlaamse landbouw uitbouwen tot een innovatieve sector die klaar staat voor de uitdagingen van de toekomst

 

Over KU Leuven

KU Leuven werd opgericht in 1425 en is naast één van de oudste ook de meest innovatieve universiteit van Europa (Reuters). Met haar 65 000 studenten en meer dan 22 000 medewerkers is zij bovendien de grootste universiteit van België. Vijftien faculteiten bieden bachelor- en masteropleidingen aan op 10 locaties in Vlaanderen. De verschillende klemtonen en aanpak op de campussen zorgen voor een grote variatie in het onderwijsaanbod. De opleidingen zijn gebaseerd op het onderzoek van bijna 8000 wetenschappers. Als medeoprichter van de League of European Research Universities (LERU) is KU Leuven zowel nationaal als internationaal een toonaangevende onderzoeksinstelling.

 


Tessa De Prins

Tessa De Prins

Woordvoerder, Boerenbond
Elisabeth Mertens

Elisabeth Mertens

Woordvoerder, Boerenbond

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Boerenbond

In overleg met de maatschappij wil Boerenbond als landbouworganisatie bouwen aan een levenskrachtige, duurzame land- en tuinbouw. Deze duurzaamheid vertaalt zich op vier terreinen: ecologisch, economisch, sociaal en maatschappelijk.

Neem contact op met

Diestsevest 40 3000 LEUVEN

0485492856

persdienst@boerenbond.be

boerenbond.be