Boerenbond lanceert ‘Boeren voor Morgen’ op Nazomerontmoeting
Boerenbond heeft naar jaarlijkse gewoonte het politieke werkjaar op gang getrapt met haar Nazomerontmoeting. 300 politici en vertegenwoordigers uit de brede agro-voedingssector waren aanwezig en kregen een blik op de toekomst van de land- en tuinbouwsector. Voor die toekomst wacht Boerenbond niet enkel op de politiek maar steekt de sector ook zelf de handen uit de mouwen. Met ‘boeren voor morgen’ stelt ze engagementen en doelstellingen voorop op 5 en 20 jaar.
De land- en tuinbouwsector heeft een bewogen jaar achter de rug met de grootste protesten in 50 jaar en een jaar dat de statistieken in zal gaan als een extreem nat jaar. Niettemin probeert de organisatie met goede moed naar de toekomst te kijken. Zowel de Europese Commissie met Ursula Von der Leyen als de nieuwe Vlaamse Regering erkennen het strategisch belang van de sector en de cruciale rol van de sector voor de voedselzekerheid.
Erkenning strategische sector
“De wereld is de voorbije jaren veranderd en onstabieler geworden. De erkenning als strategische sector is een belangrijke stap voorwaarts. Geeft dit onze boeren meteen toekomstperspectief? Absoluut niet. Kan dit een basis zijn voor een ommekeer? Absoluut wel! De uitgestoken hand van de Vlaamse regering om in overleg met het terrein het regeerakkoord uit te voeren, nemen we als sector graag aan”, aldus Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens.
Minister-president Matthias Diependaele was virtueel aanwezig met een videoboodschap voor de aanwezigen waarin hij zijn appreciatie voor de land- en tuinbouwsector toonde en het engagement aanging om met de boeren in gesprek te gaan. Met minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns hield Boerenbond een sofagesprek. Op de vraag wanneer hij aan het eind van de legislatuur zal vinden dat zijn ministerschap een succes geweest is, antwoordde de minister dat hij de eeuwenoude harmonie tussen landbouw en natuur wil versterken en de heersende polarisatie wil verminderen. Als hij daar een steentje toe kan bijdragen is hij een tevreden man.
Toekomst in handen nemen
Hans Hoogeveen, Onafhankelijk Voorzitter van de Food and Agricultural Organization van de Verenigde Naties was keynote spreker van de avond en focuste in zijn uiteenzetting op de grote uitdagingen inzake de wereldwijde voedselvoorziening en het grote belang van de Vlaamse landbouw hiervoor. Zo onderstreepte hij dat de Vlaamse land- en tuinbouw op wereldniveau presteert en dat onze boeren daar best fier op mogen zijn. Vlaanderen en Nederland worden in internationale kringen op handen gedragen en zijn volgens hem beroemd om hun innovatie, landbouwmethode en kennis. Verder besloot Hoogeveen dat er uitdagingen zijn maar ook de kans om geopolitiek leiderschap op te nemen voor een duurzaam voedselsysteem.”
Hans Hoogeveen herhaalde meermaals het belang van landbouw in de lage landen en die oproep doet Boerenbond niet stilzitten, wachtend op de politiek. De organisatie gaat zelf aan de slag om verder te blijven bijdragen aan een duurzame toekomst van de land- en tuinbouw en roept iedereen op om hier zijn schouders onder te zetten. De organisatie voerde vorig jaar een grootschalige bevraging uit bij burgers, landbouwers, politici, experten en journalisten om zicht te krijgen op de relevante thema’s voor de komende 20 jaar.
Niet één zaligmakend landbouwmodel
Boerenbond stippelde op basis van de bevraging een toekomsttraject uit rond vier pijlers. Boerenbond focust haar acties in de komende jaren op vier pijlers:
- Het goede van eigen bodem garanderen. Voor betaalbaar, duurzaam geproduceerd, voedzaam en gezond voedsel, kan je op onze boeren rekenen.
- Zorgen voor het natuurlijk kapitaal met aandacht voor groene energie en het verbeteren van de lucht- en bodemkwaliteit.
- Investeren in de boer van morgen door in te zetten op het vinden van werkkrachten en een wissel op de toekomst.
- Bouwen aan een attractief en werkbaar platteland met aandacht voor grond om op te boeren en zorgzaam met het landschap om te gaan om te boeren en te vertoeven.
Volgens de organisatie kwam uit de bevraging geen één zaligmakend landbouwmodel naar voren maar wel een veelheid aan oplossingen die antwoord kunnen bieden op de uitdagingen waar we voorstaan. Met concrete engagementen die ze als land- en tuinbouwsector in het geheel op 20 jaar nemen en concrete doelstellingen op vijf jaar gaat het hiermee aan de slag.
“Onze landbouwers zijn gemotiveerd om mee te gaan in de klimaataanpak en emissies verder terug te dringen. Maar daar tegenover staat ook dat zijn rechtszekerheid en eerlijke prijzen nodig hebben. Europa en Vlaanderen willen een landbouwvisie, wij hebben die nu zelf gemaakt samen met onze stakeholders en met deze engagementen gaan we aan de slag. Hiermee willen we in overleg treden met iedereen binnen, verwant en zelfs ver buiten de sector. Op die manier willen we een boerenband smeden met de maatschappij. Op die manier willen wij “Boeren voor morgen!,” besluit Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens.
Meer informatie over ‘Boeren voor morgen’ vindt u op: https://www.boerenbond.be/boeren-voor-morgen
Elisabeth Mertens
Tessa De Prins