Boerenbond zegt ‘neen’ tegen handelsakkoord Mercosur 

‘Het vormt een bedreiging voor de Europese landbouwsector’ 

De Europese Commissie wil het handelsakkoord met de Mercosur-landen tegen de G20 in Rio De Janeiro op 18 en 19 november finaliseren. Boerenbond vindt handel op lokaal, Europees en wereldniveau belangrijk maar ziet heel wat bezwaren tegen het Mercosur-handelsakkoord. Het handelsakkoord zoals het nu voorligt vormt een bedreiging voor de Europese landbouwsector omdat het landbouwproductiemodel in deze landen niet overeenstemt met de normen die in Europa gehanteerd worden. Een compensatiefonds zal de oorzaak van de bezorgdheden niet wegnemen. 

De Europese Commissie is opnieuw aan de onderhandelingstafel gekropen om het handelsakkoord met de Mercosur-landen - Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay – te finaliseren tegen de G20 in Rio De Janeiro op 18 en 19 november. Het handelsakkoord opent de markt van Mercosur-landen voor handel met de EU. Het bevat onder meer bepalingen over invoerheffingen, geografische aanduidingen, vergemakkelijken van toegang tot overheidsaanbestedingen en diensten en verzekeren dat de handel duurzame ontwikkeling bevordert. 

Boerenbond uitte eerder al haar bezorgdheden rond het akkoord en merkt dat er weinig beweegt op de fundamentele zaken: “Er worden enkele aanpassingen doorgevoerd in de marge rond ontbossing en klimaat en een compensatiefonds opgericht maar aan de fundamenten van onze bezorgdheden op vlak van landbouw verandert er niets”, aldus Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens. 

Twee verschillende landbouwstandaarden 

De landbouwstandaarden in de EU verschillen sterk van die in de Mercosur-landen. De normen op vlak van traceerbaarheid, voedselveiligheid, sanitair en fytosanitaire maatregelen, biodiversiteit, dierenwelzijn,… zijn in de Mercosur-landen van een andere orde en controles en borging zijn niet sluitend. In de Mercosur-landen gebruiken ze bijvoorbeeld nog bepaalde gewasbeschermingsmiddelen die in België al lange tijd verboden zijn.

Met de Green Deal legde Europa nog maar eens hogere ambities op over het verder vergroenen en verduurzamen van de Europese landbouw. Via dit handelsakkoord zet ze de deur open voor productiestandaarden die niet overeenstemmen met de Europese normen en verwachtingen rond landbouw en voeding. In ruil krijgen de Europese landbouwers een compensatiefonds maar de boeren zijn volgens Boerenbond niet omkoopbaar: “We hebben respect voor de maatschappelijke keuzes die de EU maakt rond voeding en landbouw. Het is niet alleen aan onze landbouwers om die te respecteren maar ook aan onze handelspartners. Die productiestandaarden zijn niet afkoopbaar!” 

Auto’s in ruil voor rundvlees 

Daarnaast zorgt dit handelsakkoord ook voor een onevenwichtige handel tussen sectoren. In ruil voor de export van Europese auto’s, machines en medicijnen aan 0% invoerheffingen, krijgt Mercosur nog meer toegang tot de Europese markt voor rundvlees, kippenvlees en suiker. “Terwijl men in Europa steeds vaker roept voor een verkleining van de veestapel zet men de deur open voor meer en goedkoper geïmporteerd vlees dat bovendien minder duurzaam geproduceerd wordt dan het eigen lokale Europese vlees. Zo is de koolstofvoetafdruk van een Belgische steak minder dan de helft van een Braziliaanse (21kg CO2-equivalenten tegenover 45kg CO2-equivalenten). Bovendien bedriegt het de consumenten die een doordachte en duurzame keuze willen maken in het voedsel dat op hun bord komt. De Europese consument rekent er op dat geïmporteerde producten aan de EU-productienormen voldoen, wat hier niet het geval is.” ​ 

Belang van doordachte internationale handel 

De landbouworganisatie is overtuigd van het belang van handel maar het moet wel op eerlijke basis zijn tegenover de consument en tegenover de eigen producenten. “De wereldhandel zorgt ervoor dat er een betere afstemming komt tussen tekorten en overschotten, zorgt voor beschikbaarheid van producten het hele jaar rond, brengt diversiteit in het aanbod en speelt in op de maatschappelijke verschillen. Maar wanneer blijkt dat er met verschillende standaarden wordt gewerkt en de ene sector ingeruild wordt voor de andere valt de meerwaarde van de wereldhandel voor de landbouwsector weg. De Europese autosector wordt beschermd tegen de Chinese maar de Europese landbouwsector wordt net in het nauw gedreven.” 

Waakzaamheid geboden 

Boerenbond waarschuwt al langer voor de gevolgen van het Mercosur-akkoord. Het feit dat de Europese Commissie de onderhandelingen opnieuw oppikt, mag niet aan de aandacht ontglippen. De landbouworganisatie roept de nieuwe parlementsleden van het Europese, Vlaamse en het federale Parlement op om te luisteren naar de bezorgdheden van de landbouwsector en hun rol op te nemen wanneer het handelsakkoord op de politieke agenda gebracht wordt. “De aanbevelingen aan de Europese Commissie uit de strategische dialoog over de toekomst van de landbouw in de EU gaan over het beschermen van de Europese markt in vrijhandelsakkoorden. Dit is de gelegenheid om de daad bij het woord te voeren en te tonen dat men de landbouwsector echt als strategische sector erkent.” 

 


Elisabeth Mertens

Elisabeth Mertens

Woordvoerder, Boerenbond
Tessa De Prins

Tessa De Prins

Externe communicatiemanager, Boerenbond

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Boerenbond

In overleg met de maatschappij wil Boerenbond als landbouworganisatie bouwen aan een levenskrachtige, duurzame land- en tuinbouw. Deze duurzaamheid vertaalt zich op vier terreinen: ecologisch, economisch, sociaal en maatschappelijk.

Neem contact op met

Diestsevest 40 3000 LEUVEN

0485492856

persdienst@boerenbond.be

boerenbond.be