Elke landbouwer is ook ‘klimaatbouwer’
Het derde weekend van september heeft traditioneel landbouw op het menu. Onze land– en tuinbouwers gooien opnieuw hun deuren open, dit jaar met speciale aandacht voor het thema klimaat. Elke landbouwer is immers een klimaatbouwer. De Dag van de Landbouw is de ideale gelegenheid om het brede publiek mee te nemen in de vele inspanningen die in de sector gebeuren.
Landbouwers nemen op verschillende vlakken acties voor het klimaat zoals het plaatsen van zonnepanelen en windturbines, aanpassingen in het voederrantsoen van dieren, het bewerken van de bodem, het gebruik van innovatieve technologieën,… Boerenbond ondersteunt en adviseert landbouwers bij de omschakeling naar een klimaatneutrale landbouw.
Lode Ceyssens, voorzitter Boerenbond: “We zijn trots op de stappen die onze land- en tuinbouwers de voorbije jaren al hebben gezet op het vlak van klimaat. Onze Belgische landbouwsector is bij de klimaatvriendelijkste in Europa op vlak van melk, peren en rundsvlees. Om landbouwers te blijven aanmoedigen om klimaatinvesteringen te doen is het belangrijk dat de politiek rechtszekerheid en toekomstperspectief biedt. Op de Dag van de Landbouw willen we het publiek laten kennismaken met de vele inspanningen en investeringen die nu al gebeuren binnen de mogelijkheden van elk landbouwbedrijf.”
Dag van de Landbouw
De derde zondag van september staat traditioneel in het teken van de land- en tuinbouw met Dag van de Landbouw. Dit jaar openen 44 bedrijven de deuren om hun werking en klimaatmaatregelen te tonen aan het grote publiek. Boerenbond heeft in elke provincie een landbouwbedrijf geselecteerd waar het uitleg geeft over de manieren waarop landbouwers vandaag al impact genereren. De klimaatexperten hebben het onder meer over circulaire economie, het verlagen van de CO2-uitstoot en energieprojecten.
De aftrap van Dag van de Landbouw vond plaats op het bedrijf Franken Agro in Mol, gespecialiseerd in de aardappelteelt en het verwerken van de aardappelen tot frietjes, groenten en fruit en graszoden. Franken Agro hergebruikt bijvoorbeeld water van het wassen van de aardappelen. Meer en meer landbouwbedrijven zoeken bewust naar mogelijkheden om middelen en reststromen te hergebruiken.
Emma van Steenweghen is een van de adviseurs bij Boerenbond die een klimaatkraam bemant: “Zelf volg ik vooral het thema circulaire economie op en krijg ik heel wat vragen van landbouwers over de mogelijkheden om grondstoffen en reststromen te hergebruiken. Zo wordt er bijvoorbeeld van aardappelschillen afwasmiddel gemaakt. We staan al ver op het vlak van circulaire economie en blijven onderzoek verrichten naar andere innovatieve technieken om ook op dit vlak ons steentje bij te dragen aan een beter klimaat.”
Ook andere bedrijven nemen heel wat klimaatmaatregelen. Een van de klimaatkoplopers is perenteler Mark Nickmans uit Halen: "Ik heb een koelinstallatie met milieuvriendelijk gas (ammoniak), 790 zonnepanelen, alle verlichting is led-verlichting en de warmte uit de warmterecuperatie van de frigo’s gebruiken we om onze woning te verwarmen. Het regenwater vangen we op en gebruiken het zo veel mogelijk. De bodem van onze perenboomgaard is bovendien de ideale opslagplaats voor koolstof. Er wordt eerdaags nog een investering uitgevoerd, namelijk een industrieel batterijsysteem. Ik doe ook nog veel kleine dingen die eigenlijk geen geld kosten maar toch een positieve invloed hebben op het klimaat. Waar we kunnen blijven we investeren en innoveren om onze klimaatafdruk zo klein mogelijk te maken.”
Al onze persberichten vindt u op boerenbond.be/persberichten
Voor meer informatie kan u contact opnemen met:
Elisabeth Mertens
Tessa De Prins