Geproefd: nieuwe duoburger leidt consument de weg naar een gevarieerde eiwitconsumptie
Burgers bestaan uit ‘50% varkensvlees, 50% peulvruchten’

In een gedifferentieerd dieet staat zowel vlees als plantaardig voedsel op het menu. Om in te spelen op de vraag van vleesliefhebbers naar plantaardige eiwitten zonder vlees te moeten schrappen, lanceert de Zwalmbeekhoeve in kader van het project DIVERSI-PEUL van Boerenbond, ILVO, EROV en provincie Oost-Vlaanderen de duoburger. De duoburger bestaat uit 50% varkensvlees en 50% peulvruchten en andere groenten. Bezoekers van Resto Leo in Gent kunnen op wereldpeulvruchtendag de duoburger een eerste keer bestellen als lunch.
“Er zijn veel mensen die minder vlees willen of moeten eten maar die het wel graag blijven eten en de smaak ervan niet kunnen missen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een oplossing voor deze nood en zo kwamen we bij de duoburger terecht,” vertelt Mieke Verniest van de Zwalmbeekhoeve. De duoburger is een volwaardige burger die vlees en plantaardig voedsel combineert. “We willen met de duoburger kinderen meer groenten laten eten maar ook ouderen die omwille van gezondheidsreden minder vlees moeten eten een gezond alternatief aanbieden.”
Op wereldpeulvruchtendag willen Boerenbond, ILVO, EROV en de Zwalmbeekhoeve de diversiteit en veelzijdigheid van plantaardige eiwitten onder de aandacht brengen: “De Europese eiwitstrategie streeft naar een duurzame, diverse en toekomstgerichte dierlijke en plantaardige eiwitvoorziening. Er is weinig geweten dat peulvruchten rijk zijn aan eiwitten en vezels. Met dit project bouwen we kennis op over de teelt en zoeken we naar afzetmogelijkheden waarmee we op de vraag van de consument voor een gevarieerde eiwitconsumptie inspelen. Specifiek zoeken we naar mogelijkheden voor de verwerking van peulvruchten in de producten van hoeveslagerijen. De duoburger is hier een eerste voorbeeld van,” zegt Nele Lauwers, projecthouder van het project DIVERSI-PEUL bij Boerenbond.
Verschillende soorten peulvruchten
In Vlaanderen worden verschillende soorten peulvruchten geteeld zoals veldbonen en spliterwten, maar ook witte en rode bonen, linzen en kikkererwten. Deze eiwitrijke gewassen zijn gezond, zijn beter bestand tegen droogte, zorgen voor een betere bodemstructuur en besparen op kunstmest. “Ze zijn dus niet alleen gezond voor de mens maar ook voor het milieu,” klinkt het bij Greet Riebels van ILVO.
Momenteel zijn er twee soorten burgers op de markt. Een variant is gemaakt van varkensvlees, witte - en rode bonen, een andere burger van spliterwten, wortelen en varkensvlees. De duoburgers staan op wereldpeulvruchtendag een eerste keer op het menu in het provincierestaurant Resto Leo in Gent. “In ons provincierestaurant zetten we sterk in op Oost-Vlaamse streekproducten. Hiervoor werken we samen met landbouwers uit de buurt. Met deze duoburger willen we meer mensen een flexitarische optie bieden,” besluit Eline De Smet van Resto Leo.

Contactgegevens:
Boerenbond: Tessa De Prins, woordvoerder Boerenbond, 0470606801, tessa.de.prins@boerenbond.be
ILVO: Greet Riebels, greet.riebbels@ilvo.vlaanderen.be
Zwalmbeekhoeve: Mieke Verniest en Elena De Reu, 0478200784, mieke.verniest@skynet.be
Resto LEO en EROV: Eline De Smet, manager streekproducten, 0495841273, eline.de.smet@erov.be