Landbouwers bezorgd over natuurbeheerplannen Hagelandbos en Demervallei in het Hageland
Beide natuurbeheerplannen zorgen voor heel wat ongerustheid bij lokale landbouwers
Landbouwers zijn bezorgd over de natuurbeheerplannen van de Demervallei en het Hagelandsbos. In totaal staat in beide gebieden samen 590ha landbouwgrond opgenomen in de globale kaders. De betrokken landbouwers vragen om over de plannen in overleg te gaan en roepen om op de bezwaarschiften ten gronde door te nemen zodat de toegang tot grond verzekerd blijft.
Momenteel loopt tot 14/11 de publieke consultatie van de natuurbeheerplannen het Hagelandsbos (Aarschot, Tielt-Winge, Holsbeek) en de Demervallei (Aarschot, Scherpenheuvel, Diest). Een natuurbeheerplan beschrijft de beheerdoelstellingen op vlak van ecologie, natuur, landschap,… voor een natuurgebied en omvat eveneens een visie op de ruimere omgeving, het zogenaamde globaal kader. In de globale kaders van Hagelandsbos is 190ha agrarisch gebied opgenomen inclusief de Houwaartse berg, het kloppende hart van de Hagelandse wijnbouw.
Voor de Demervallei is er meer dan 400ha agrarisch gebied opgenomen in het globaal kader waarvan ruim 300ha recent in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Demer definitief een agrarische bestemming heeft gekregen. Bovendien werden in dit GRUP reeds enkele honderden hectares agrarische gebied omgezet naar een groene bestemming. Het intekenen van zoveel landbouwgronden inclusief huiskavels en dit zonder enig overleg zorgt voor heel wat ongerustheid bij land- en tuinbouwers. Dit ruimere globale kader legt namelijk een claim van verdere natuurontwikkeling op hun bedrijfsomgeving en landbouwpercelen.
Deze dossiers tonen aan dat de Vlaamse regering snel werk moet maken van de nieuwe regelgeving die ervoor zorgt dat landbouwgronden in agrarisch gebied niet meer aangekocht kunnen worden voor natuur en bos en dat landbouwers voorkooprecht hebben in agrarisch gebied.
De landbouwers vragen om over de plannen in overleg te gaan en roepen de Vlaamse overheid op om de bezwaren die ingediend worden ten gronde door te nemen en de nodig aanpassingen aan het plan door te voeren. De toegang tot grond is essentieel voor onze land- en tuinbouwers om hun werkzaamheden te kunnen blijven verderzetten en elke dag in lekker, lokaal en vers voedsel te voorzien
Meer info:
Mieke Huyck |
Regioconsulent M 0472 31 96 33 E Mieke.Huyck@boerenbond.be |